BARN21
// Architecture & Design
Search Icon
Architecture & Design category
ARCHITECTURE
& DESIGN
Portfolio category
PORTFOLIO
Photography category
PHOTOGRAPHY
Travel category
TRAVEL
Technology category
TECHNOLOGY
Music category
MUSIC
About & Contact category
ABOUT & CONTACT
The Architectural Trio: Edition #45
The Architectural Trio is back with another selection of three wonderful buildings. This week’s chosen architecture is certainly international, with a combined 15,000 miles between them. Also in the past seven days, I uploaded my first solo photo post of the stunning Granada Gradient. As Barn21 develops I would like to increase the quality and quantity of the photos on the site, especially since I am surrounded by the beautiful scenery of Andalucía. Speaking of development, the other article from this week is the first in my series documenting the process of rebuilding Barn21, with an exploration into what the project is, why I’m doing it and how I’ll achieve it. I hope you’ve had a great week, and that the next one is even better, but for now sit back, relax, and enjoy the Architectural Trio.
Hut House, Hawaii, Johnston Marklee
Based on a blending of the traditional Hawaiian hut and Spanish courtyard, this house on Hawaii’s Big Island contains four isolated volumes under a single, multi-faceted roof. Each mass plays a different role, with one for living and dining, another for the master suite, the third for the guest bedrooms and their own living room, and the last for car storage and mechanical rooms. The idea behind the separation was to provide an equal ratio of indoor and covered outdoor living space, allowing the clients to make the most of the generally tropical setting, however also hunker down when heavy rainfall hits. Whilst this project would still be impressive with a standard roof, its irregular angles add another layer of interest, especially internally where the pitches have been deliberately left exposed. This has facilitated the use of skylights to permit plenty of natural daylight into the interior, with the changing angles creating sharp, pleasing lines where shadows meet light. The Hut House is a creative and unique take on the traditional Hawaiian hut typology, with subtle and considered touches elevating the design to another level.
Fallahogey Studio, Northern Ireland, McGarry-Moon Architects
How do you make your architecture firm memorable? By having a bridge through an orchard to the front door of your office of course! Previously based in their own home, Jessica McGarry and Steve Moon have built this studio in their garden to accommodate the expansion of their firm, McGarry-Moon Architects. With its barn like form and rusted steel cladding, the design is a contemporary take on the aesthetic of metal farm sheds that are found in the area. Whereas they are most likely steel framed, Fallahogey Studio utilises a glulaminated birch plywood frame, with the dimensions of the structure based on a typical plywood sheet. These decisions allowed the building to be prefabricated off site, then assembled quickly in location. The timber has not just been left exposed internally to create a warm, tactile environment, but also formed into storage spaces such as shelves. Natural light is abundant within the scheme, despite the opaque external appearance of the office. Its sunken lower floor is heavily glazed, as is each gable end of the building, albeit behind a perforated, rusted steel panel. Couple these elements with a large rooflight and the open plan layout of the studio, and its easy to see why it is so bright and airy. This project demonstrates the skill and creativity of the architects, acting as both a brilliant project in their portfolio as well as a fantastic environment in which to design.
Villa K, Finland, Mer Architects and Ettala Palomeras Architects
This house along the coast from Helsinki uses a cranked plan to make the most of sunset sea views of the Baltic Sea and create wind sheltered decks within its forest setting. Situated along the coast from Helsinki, it shares the footprint of a cabin that used to be located on the site. Before building the home, the clients spent time at a sauna which they constructed on the plot to gain inspiration. They outlined that the design should use rough, earthy materials, however did specify a desire for a precast concrete shell. The architects have honoured these seemingly contradicting requests with a protective concrete exterior and cosy, softly lit interiors. The house seems deceptively small, and is actually based on three levels, with inclusion of a gym, sauna and study as well as the standard living spaces. I haven’t seen many projects that sit as comfortably in their surroundings as Villa K. It’s form, materiality, scale and humility all contribute to an overarching sense of tranquil stillness.